Bahan
bahan :
250 gm krim cheese (jenama Philadelphia)
1 cawan gula
halus
3 bj telur
3 sudu
besar tepung gandum
1sudu teh esen
vanila
1 cup plain
yogurt ( suka hati le kalau nak perisa lain)
1 cawan Biskut
tiger/biskut merry yang dihancurkan
3 sudu besar mentega
jem blueberry
Cara
-cara
1. Pukul krim
cheese dengan gula dan plain yogurt sampai gebu
2. Masukkan telur
sebiji demi sebiji dan pukul lagi, masukkan esen vanila
3. Masukkan tepung tadi dan pukul lagi.
Nak buat
kerak/crust
Cairkan mentega dan bila sejuk sikit, gaul dengan biskut tiger/ biskut merry hingga boleh kepal.
Padatkan dalam
acuan dan simpan dalam peti sejuk lebih kurang 5-10 minit.
Keluarkan dan
tuang aduan cheese tadi.
Untuk bakar:
Bakar dengan cara
waterbath iaitu tuang air panas dalam satu bekas, letak acuan yang ada cheese
tadi dalam bekas berisi air dan bakar selama 50- 60 minit.
Tip: nak elak
bahagian kek merekah, tutup atas kek tu dengan aluminum foil.
Bila dah siap,
simpan dalam peti sejuk,
cheese kek ni sedap dimakan sejuk2. Hiaskan dengan
toping blueberry jem tadi.
{tapi saya x tutup..jadi kek agak kering bahagian atasnya..tp x pe..boleh cover dgn blueberry jem..}
pandai ko buat kek kan...hehehhehe :-)
ReplyDelete