Tuesday 27 November 2012

CREAM PUFF

Resepi Puff :(dlm 30 biji lbh kurg)

-1cawan air
-75g buttercup
-1cawan tepung gandum
-3biji telur
Didihkan air dengan butter, masukkan tepung yang dah di ayak, kacau sebati, tutup api, masukkan adunan dlm mangkuk,(saye masak guna periuk kecik jer) kacau bagi adunan suam skit,pastu pecahkan telur 1 per1, bila adunan dah likat, masukkan dalam piping bag, pipe ats loyang yang di gris kemudian renjiskan sedikit air atas puff. Bakar pada suhu 200c (api atas bawah) dlm 15minit, kemudian turunkan suhu pada 180 dan bakar lg selama 10minit.

Filling Puff

Resepi Kastard :
-300ml susu segar/susu cair
-1biji telur gred A
-6sudu besar gula 
-1stengah sudu besar tepung gandum
-1stengah sudu besar tepung jagung
-1sudu besar butter
-1sudu kecil asen vanila
Campurkan kesemua bahan ke dlm kuali kecuali butter, masak dgn api perlahan,kacau sampai adunan menjadi pekat,tutup api,masukkan butter kacau sebati , pipe dlm puff td, ayakkan gula aising utk hiasan.. siap.. senang sgt.
Resepi ni pun cedok dari blog org lain..Yang penting sedap n mesti cuba :)




No comments:

Post a Comment